Hvad kan man lave med oregano?

Cubansk Oregano: Smagen & Dyrkningen

21/11/2024

Rating: 4.25 (1077 votes)

Når man hører navnet cubansk oregano, tænker de fleste straks på den velkendte smag af pizza og middelhavsmad. Men overraskende nok er cubansk oregano slet ikke en ægte oregano. Selvom den deler navnet og bruges på lignende måder i køkkenet, tilhører den en helt anden slægt og familie. Denne spændende plante, kendt vidt og bredt under mange forskellige navne, byder på en unik smagsoplevelse og er desuden utrolig nem at dyrke, selv for nybegyndere.

Hvordan bruges cubansk oregano?
I både Mexico og på Cuba, bruges blade blandt andet i fiske- og bønneretter og hakket sammen med chili til en sovs. Som medicinplante har planten været brugt ved luftvejslidelser og hovedpine. Den er lagt på sår og brandsår og anvendt mod skorpionbid.

Cubansk oregano, botanisk kendt som Plectranthus amboinicus, er en tropisk plante, der stammer fra Afrika, Asien og Australien. I Danmark dyrkes den primært som potteplante indendørs året rundt eller i drivhus om sommeren, da den absolut ikke tåler frost. Den er en del af læbeblomstfamilien (Lamiaceae), hvilket gør den til en fjern slægtning til både ægte oregano, mynte og basilikum. Selvom den botanisk er forskellig, har dens anvendelse i madlavning givet den det misvisende, men populære navn.

Indholdsfortegnelse

En Verden Af Navne

Rejser man rundt i tropiske egne, vil man hurtigt opdage, at Plectranthus amboinicus kendes under et væld af navne. Dette vidner om dens udbredelse og alsidighed. Blandt de mange engelske navne finder man 'allspice' (allehånde), 'broadleaf thyme' (bredbladet timian), 'Mexican oregano', 'five seasons herb' (de fem årstiders urt), 'five-spice', 'French thyme', 'Indian borage' (indisk hjulkrone), 'Indian mint' (indisk mynte), 'Mexican mint', 'Puerto Rico oregano', 'soup mint' (suppemynte), 'Spanish thyme' (spansk timian), 'suganda' og 'stinging thyme'. Det mest almindelige navn i Danmark synes dog at være cubansk oregano.

Denne navneforvirring skyldes ofte, at planten i forskellige kulturer har erstattet eller suppleret lokale krydderurter med lignende smags- eller anvendelsesprofiler. For eksempel kaldes den også 'Mexican oregano', selvom dette navn også bruges om andre arter. Det er et tydeligt eksempel på, hvordan planteravne kan variere enormt baseret på geografisk placering og lokal tradition.

Kendetegn og Dyrkning

Cubansk oregano er en sukkulent plante med både krybende og opret vækst. Dens blade er let dunede, kødfulde og ofte oversået med små kirtler, der kan ligne dugdråber. Disse kirtler bidrager til plantens kraftige duft, som afgives, selv uden at man gnider bladene. Planten kan få små hvide, violette eller rosa blomster på lange stængler, men i det danske klima blomstrer den sjældent.

En af de helt store fordele ved cubansk oregano er, hvor nem potteplante den er at dyrke. Den trives i let, veldrænet jord, gerne iblandet lidt grus. Den vokser utrolig hurtigt; på få måneder kan skuddene blive en halv meter lange, hvis de ikke bruges. For at få en mere busket og kompakt plante, kan man med fordel knibe topskuddene jævnligt. Dette fremmer forgrening og holder planten i en mere håndterbar størrelse.

Fordi den er tropisk, skal den beskyttes mod kulde. Om sommeren kan den placeres et lunt sted udendørs, men før den første frost skal den flyttes indendørs til et lyst sted. Den er ikke krævende med hensyn til vanding, især om vinteren, hvor jorden skal holdes ret tør.

Formering er også utrolig enkel. Man kan nemt tage stiklinger fra planten, som hurtigt slår rod. Frø kan købes, men de spirer langsomt (typisk omkring 6 uger). Den lette formering gør, at man hurtigt kan udvide sin samling eller dele planter med venner.

Alsidig i Køkkenet

Cubansk oregano har en markant og karakteristisk smag – den beskrives ofte som syrlig og krydret smag, undertiden med noter, der minder om en blanding af oregano, timian og kamfer. Denne kraftige smag gør, at den skal bruges med omtanke, da den hurtigt kan dominere en ret.

Den kan anvendes frisk eller tørret i mange forskellige retter. Nogle populære anvendelser inkluderer:

  • Som krydderurt i farsretter.
  • Til at give smag til fiskeretter, hvor dens kraftige aroma kan hjælpe med at overdøve eventuelle uønskede lugte.
  • I supper og sammenkogte retter – i modsætning til for eksempel koriander, tåler cubansk oregano at blive kogt med i retten uden at miste smagen.
  • Finhakket og drysset over salater for at give et krydret pift.
  • I saucer, f.eks. hakket sammen med chili.
  • Traditionelt brugt i vietnamesisk sur suppe (canh chua) og i mexicanske/cubanske fiske- og bønneretter.
  • Som smagsgiver i te.
  • Historisk set har den også været brugt til at give smag til øl og vin.

Dens alsidighed gør den til en interessant urt at eksperimentere med i køkkenet. Start med små mængder og juster efter smag.

Traditionel Medicin og Andre Egenskaber

Udover sine kulinariske anvendelser har cubansk oregano en lang historie som medicinplante i mange kulturer. Et af de mest kendte traditionelle anvendelser er mod tandpine. Ved at tygge på et par blade siges det, at man kan opnå lindring for smerten. Det er bemærkelsesværdigt, at denne praksis angiveligt kan medføre en bedøvende fornemmelse i mundhulen.

Kan man spise cubansk oregano?
Oregano, cubansk Bladene er let hårede og kødfulde. Smagen er syrlig og krydret. Den bruges som krydderurt i fars, fiskeretter, supper og er god hakket og drysset over salater. Kan også bruges i te.

Planten har også været brugt traditionelt til behandling af en række andre lidelser, herunder luftvejsproblemer, hovedpine, sår, brandsår og endda mod skorpionbid. Nogle undersøgelser antyder, at planten har et højt indhold af antioxidanter og potentielt kan have effekter svarende til ginseng, men dette er endnu ikke fuldt ud forsket og bekræftet.

I Indonesien har planten desuden været brugt til at gnide i hår og på tøj som en form for naturlig parfume, hvilket understreger dens stærke og behagelige duft.

Cubansk Oregano i Forhold til Andre Urter

For at afklare forvirringen omkring navnet og placere cubansk oregano i relation til mere kendte urter, kan vi se på nogle væsentlige forskelle:

EgenskabCubansk Oregano (Plectranthus amboinicus)Ægte Oregano (Origanum vulgare)Vietnamesisk Koriander (Polygonum odoratum)
Botanisk NavnPlectranthus amboinicusOriganum vulgarePolygonum odoratum
FamilieLæbeblomstfamilien (Lamiaceae)Læbeblomstfamilien (Lamiaceae)Pileurtfamilien (Polygonaceae)
SmagSyrlig, krydret, skarpKraftig, krydret, let anis-agtig (afhængig af sort)Frisk, koriander-lignende, let pebret
Frost toleranceTåler ikke frostVinterhårdfør (nogle sorter skal dækkes)Tåler ikke frost (dyrkes ofte som enårig)
Typiske AnvendelserFars, fisk, supper, salater, te. Kan tåle kogning.Pizza, italiensk mad, supper, gryderetter. Bruges frisk/tørret.Supper, sammenkogte retter, salater. Kan tåle kogning.

Som tabellen viser, deler cubansk oregano familie med ægte oregano, men har en anderledes smagsprofil og tåler ikke frost. Den har til gengæld ligheder i brug med vietnamesisk koriander, da begge kan tåle at blive opvarmet i retter.

Ofte Stillede Spørgsmål om Cubansk Oregano

Kan man spise cubansk oregano?

Ja, bladene fra cubansk oregano er spiselige og bruges som krydderurt i forskellige retter samt til te.

Hvordan smager cubansk oregano?

Smagen er syrlig, krydret og relativt skarp. Den er ofte beskrevet som en blanding af oregano, timian og kamfer.

Er cubansk oregano nem at dyrke?

Ja, den er meget nem at dyrke, især som potteplante indendørs eller i drivhus. Den vokser hurtigt og er let at formere med stiklinger.

Hvorfor hedder den cubansk oregano, når den ikke er en ægte oregano?

Navnet stammer fra dens anvendelse i det cubanske køkken, hvor den bruges på måder, der minder om brugen af ægte oregano, selvom de botanisk er forskellige.

Kan cubansk oregano overleve vinteren i Danmark?

Nej, cubansk oregano er en tropisk plante og tåler ikke frost. Den skal dyrkes indendørs eller i et frostfrit miljø om vinteren.

Alt i alt er cubansk oregano en fascinerende og yderst anvendelig krydderurt. Dens lette dyrkning gør den tilgængelig for de fleste, og dens unikke smag åbner op for nye muligheder i køkkenet. Uanset om du bruger den i traditionelle retter, eksperimenterer med nye opskrifter eller udforsker dens historiske medicinske anvendelser, er cubansk oregano en urt, der er værd at lære at kende.

Hvis du vil læse andre artikler, der ligner Cubansk Oregano: Smagen & Dyrkningen, kan du besøge kategorien Opskrifter.

Go up